Follow by Email

Saturday, March 23, 2013

SSC multitasking exam solved paper


SSC multitasking exam solved paper

1. Which of the following countries is a land locked country in South America

a. Ecuador
b. Peru 
c. Uruguay 
d. Bolivia 

Ans : d 

2. Canary Islands belongs to 

a. Norway 
b. Spain 
c. New Zealand 
d. Portugal 

Ans : b 

3. Titan is the largest natural satellite of planet 
a. Mercury 
b. Venus 
c. Saturn 
d. Neptune 

Ans : c



 4. Which of the following planets rotates clock wise 
a. Pluto 
b. Jupiter 
c. Venus 
d. Mercury 

Ans : c

 5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly 

a. 101 km 
b. 111 km 
c. 121 km 
d. 125 km 

Ans : b 

6. The earliest known Indian script is 
a. Mori 
b. Devanagari 
c. Brahmi 
d. Kharosti 

Ans : c  

7. How many times the preamble was amended 
a. once 
b. twice 
c. thrice 
d. four times 

Ans : a  

8. The term socialist was added in the Preamble by the_____ amendment

a. 40 
b. 42 
c. 44 
d. 49

 Ans : b  

9. The state with the lowest population in India is 
a. Goa 
b. Tripura 
c. Mizoram 
d. Sikkim 

Ans : d  

10. Which person or organisation received the Nobel Prize three times so far 

a. Medame Curie 
b. Linus Pauling 
c. Alexender Flemming 
d. International Committee of the Redcross 

Ans : d  

11. The Finance Commission is appointed for every ____ year 
a. 3 
b. 4 
c. 5 
d. 6 

Ans : c 

12. Under which five year plan did agriculture show a negative growth 

a. first  plan
b. second plan 
c. third  plan 
d. fourth plan 

Ans : c 

13. Who is the founder of the Capital city of Agra 

a. Akbar 
b. Babar 
c. Sikinder Lodi 
d. Mubarak Shah Sayyad 

Ans: c  

14. The first tide generated electricity project was established at 
a. Vizhinjam, Kerala 
b. Mangalore, Karnataka 
c. Paradeep, Orissa 
d. Vishakapattanam 

Ans : a  

15. National Institute of Oceanography is located in : 
a. Calcutta 
b. Chennai 
c. Mangalore 
d. Panaji 

Ans : d  

16. The 2004 Olympics were held in 

a. Bangkok 
b. Rome 
c. Athens 
d. Nagasaki 

Ans : c  

17. Who headed the committee appointed on Kargil War  

a. Gen. V. P. Malik 
b. Gen. S. K. Sinha 
c. K. Subramanyam 
d. K. C. Panth 

Ans : c  

18. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of 
a. cricket 
b. Hockey 
c. Football 
d. Chess 

Ans : a  

19. New York is situated on the river 
a. Hudson 
b. Thames 
c. Danube 
d. Tigris 

Ans : a  

20. "The Woman of the Millennium" selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is 

a. Margaret Thacher 
b. Hillary Clinton 
c. Chandrika Kumaratunga 
d. Indira Gandhi 

Ans : d  

21. The General Assembly of United Nations meets 
a. Once a year 
b. twice a year 
c. thrice a year 
d. Once in five years 

Ans : a  

22. The Common Wealth Games 2002  held in 

a. Toranto 
b. Manchester 
c. Tokyo 
d. Canberra 

Ans : b  

23. All India Radio commenced operations in 
a. 1926 
b. 1936 
c. 1945 
d. 1947 

Ans : b  

24. The "Killer Instinct" is written by 

a. Sulakshan Mohan 
b. M.K.Santanam 
c. O.P.Sabharwal 
d. Subash Jain 

Ans : c  

25. The Secretary-General of UN is appointed by the
a. Security Council
b. Trusteeship Council
c. General Assembly
d. World Bank

Ans : c

26. Postal Voting is other wise called:
a. external voting
b. secret voting
c. plural voting
d. proxy voting

Ans : d

27. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of ____ republics
a. 10
b. 11
c. 12
d. 13

Ans : c

28. Which of the following harbours is considered as the world's finest natural harbour
a. Sydney harbour
b. Toronto harbour
c. New Jersy harbour
d. Singapore harbour

Ans : a

29. Who invented Radar
a. Henrey Backquerel
b. Max Planck
c. Robert Watson Watt
d. Humphrey Davy

Ans : c

30. Sandal Wood trees are mostly found in ____
a. Trophical Evergreen Forests
b. Tropical most Decidous
c. Alpine forests
d. Trophical Thorn Forests

Ans : d

31. The first country to legalise medically assisted suicide is:
a. Switzerland
b. New Zealand
c. USA
d. Netherlands

Ans : d

32. The tomb of Babur is at
a. Kabul
b. Lahore
c. Multan
d. Larkhana

Ans : a

33. The joint session of the two houses is presided by
a. the speaker
b. the president
c. chairman of Rajyasabha
d. none of these

Ans : a

34. The Gandhara school of Art was influenced most by the
a. Greeks
b. Shakas
c. persians
d. Kushans

Ans : a

35. The Simon Commission was appointed in

a. 1927
b. 1928
c. 1929
d. 1930

Ans : c

36. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year
a. 1972
b. 1973
c. 1974
d. 1975

Ans : d

 37. Who is the founder of Mahabalipuram
a. Rajaraja Chola
b. Mahendra Varman
c. Narsimha Varman
d. Narsimha Chola

Ans : c

38. The 189th member of United Nations is
a. Palau
b. Tuvalu
c. Soloman Islands
d. Nauru

Ans : b

39. When was Burma separated from India
a. 1947
b. 1942
c. 1937
c. 1932

Ans : c

40. Which of the following country has more than 55,000 lakes
a. Poland
b. Denmark
c. Finland
d. Norway

Ans : c

41. OVL implies:

(1) Oil discovery organ of ONGC
(2) A new species of virus
(3) A term used in One Day Cricket
(4) A new banking company

Ans :  (1)  

42. Which of the following involves chemical change
(1) Rusting of iron
(2) Burning of wood
(3) Reduction of wood
(4) All the three

Ans : d

43. Which of the following cave paintings is the oldest
(1) Bhimbetka
(2) Ellora
(3) Ajanta
(4) Chittnnavasal

Ans : c

44. Leprosy has been eliminated from India, as:
(1) There was no case of leprosy in 2005
(2) World Health Organization (WHO) has declared so
(3) The current rate of Incidence has been reduced by 1 out of 10,000
(4) All the patients have been identified for treatment

Ans : c

45. The major producer of cardamom in India is
(1) Kerala
(2) Tamil Nadu
(3) Karnataka
(4)Assam

Ans : a

46. Which of the following is a submarine of the Indian Navy
(1) INS Virat
(2) INS Sindhurakshk
(3) INS Rajali
(4) INS Vikrãnt

Ans : b

47. Which of the following Indian classical dances derived its name from the name of place of its origin

(1) Manipuri
(2) Kathkali
(3) Odissi
(4) Kuchipudi

Ans :

48. Who among the following has been created record in aviation history for the longest uninterrupted flight

(1)JRDTata
(2) Ratan Tata
(3) Vijay pat Singhania
(4) Steve Fosset

Ans : c

49. Which of the following countries is not a member of G8
(1) Russia
(2) Britain
(3) Spain
(4) Canada

Ans : c

50. Who was the first woman Prime Minister in the world
(1) Indira Gandhi
(2) Sirimavo Bhandarnaike
(3) Margaret Thatcher
(4) Benzlr Bhutto

Ans : b


0 comments:

Post a Comment