Follow by Email

Sunday, February 24, 2013

Village extension officer previous question papers 2005

Village extension officer previous question papers 2005

click here for full pdf version

1. Bharathappuzha originates from:
(a) Anamala
(b)Nilgiri Hils
(c)Banasura Hills
(d)Brahmagiri

Ans: a) Anamala

2. Which is the largest district in Kerala State?
(a) Malappuram
(b)Thrissur
(c)Idukki
(d) Palakkad

Ans: (d) Palakkad

3. Who is the Vice-Chairman of State Planning Board?
(a) Oommen Chandy
(b)Vakom Purushothaman
(c) V.K. Ramachandran
(d) C.V. Padmarajan
(e) K. M. Chandrasekhar

Ans: K. M. Chandrasekhar (2013 updated)

4. Who was the first Chief Minister of Kerala?
(a) Pattam Thanupillai
(b) E.M. Sankaran Namboodiripad
 (c) R. Shankar
(d) C. Achutha Menon

Ans: (b) E.M. Sankaran Namboodiripad

5. Name the election commissioner of Kerala.
(a) N. Mohandas
(b) P.J. Thomas
(c) M.S. Joseph
(d) K. Mohandas
(e) Nalini Netto IAS

Ans: Nalini Netto IAS

6. Which is the largest shipyard in India?
(a) Mumbai
(b)Kochi
(c)Marmagoa
(d) Calcutta

Ans: (a) Mumbai

7. Anju George is famous in ....... athletic event.
(a) High jump
(b)Shot put
(c)Long Jump
(d)100 metres race

Ans: (c)Long Jump

8. Who is the Chairman of I.S.R.O.?
(a) Kasthuri Rangan
(b)G. Madhavan Nair
(c) Gangadharan Nair
(d)K. Radhakrishnan

Ans: (d)K. Radhakrishnan

9. The chemical name of bleaching powder is:
(a) Calcium oxide
(b)Sodium hydrogen carbonate
(c) Sodium bicarbonate
(d)Calcium oxychloride

Ans: (d)Calcium oxychloride

10. The twinkling of star is due to:
(a) reflection
(b)dispersion
(c) absorption
(d)refraction

Ans: (d)refraction

11. Global warming is caused by:
(a) Increased level of nitric oxide
(b) Decreasing oxygen
(c) Increased level of carbon dioxide
(d) Increased level of hydrogen sulphide

Ans: (c) Increased level of carbon dioxide

12. Dr. S. Chandra Sekhar received Nobel prize in:
(a) Chemistry
(b)Physics
(c)Mathematics
(d)Medicine

Ans: (b)Physics

13. .................mirror is used in motor vehicles are rear view mirror.
(a) Convex
(b)Concave
(c)Plane
(d) Plano Convex

Ans: (a) Convex

14. The human eye forms the image of an object at its:
(a) Cornea
(b)Iris
(c) Pupil
(d) Retina

Ans: (d) Retina

15. The law which gives a relation between electric potential difference and electric current is called:
(a) Faraday’s law
(b) Newton’s law
(c) Ohm’s law
(d)Oersted’s law

Ans: (c) Ohm’s law

16. A nuclear reactor works on the principle of nuclear:
(a) fusion
(b)explosion
(c)fission
(d)assimilation

Ans: (c)fission

17. The planet closest to the sun is:
(a) Saturn
(b)Jupiter
(c) Pluto
(d) Mercury

Ans: (d) Mercury

18. Which is the most abundant metal in the Earth’s crust?
(a) Aluminium
(b)Iron
(c) Magnesium
(d) Copper

Ans: (a) Aluminium

19. Which day is celebrated as the Earth day?
(a) April 22
(b)May 22
(c)April 21
(d) April 13

Ans: (a) April 22

20. Who invented Penicillin?
(a) Madam Curie
(b) Ian Fleming
(c) A.J. Cronin
(d) Alexander Fleming

Ans: (d) Alexander Fleming

Village extension officer previous question solved paper pdf  2005 click here


0 comments:

Post a Comment